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Advice Memorandum — Re: SB 1441

SUBJIECT Uniform Standards Regarding Substance Abusing Licensees

This memorandum provides additional guidance regarding implementation of the
Uniform Standards for Substance Abusing Healing Arts Licensees (Uniform Standards or
Standards), promulgated pursuant to Senate Bill No. 1441 (2007-2008 Sess.).

BACKGROUND

In 2008, the Legislature enacted Senate Bill 1441 to address what the Legislature found
to be “an increasing problem in the health care professions.” (SB 1441, § 1(a).) Finding that
“various health care licensing boards have inconsistent or nonexistent standards that guide the
way they deal with substance-abusing licensees” (id., § 1(g)), the Legislature directed the newly-
created Substance Abuse Coordination Committee to “formulate uniform and specific standards
in [sixteen] areas that each healing arts board shall use in dealing with substance-abusing
licensees, whether or not a board chooses to have a formal diversion program.” (Bus. & Prof.
Code, § 315(c).)

After SB 1441’s enactment, the Board of Pharmacy requested a formal opinion from the
Attorney General regarding the lawfulness of the bill and the scope of Business and Professions
(B&P) Code section 315." That opinion addressed four questions raised by the Board of
Pharmacy:

1. Is the law that prescribes the development and issuance of uniform standards for
healing arts boards to use in dealing with their “substance-abusing licensees” invalid
either (a) for vagueness or (b) as an improper delegation of legislative authority to the
committee charged with formulating the standards?

" A copy of the Attorney General’s opinion (AG Opinion) is attached.
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2. To be effective, must the uniform standards be adopted as regulations under the
Administrative Procedure Act, and, if so, by what entities?

3. May individual healing arts boards adopt regulations defining the term “substance-
abusing licensees” for purposes of determining which of their licensees are subject to
the uniform standards?

4. Must individual healing arts boards use the uniform standards as written in all cases
in which they are found to apply, and, if so, do the boards nonetheless retain
discretion in applying the uniform standards to particular circumstances and in
deciding individual cases?

The Attorney General summarized her responses to those questions as follows:

1. The law that prescribes the development and issuance of uniform standards for
healing arts boards to use in dealing with their “substance-abusing licensees” is not
invalid either (a) for vagueness or (b) as an improper delegation of legislative
authority to the committee charged with formulating the standards.

2. The uniform standards need not be adopted as regulations under the Administrative
Procedure Act in order to be effective. Individual healing arts boards may, but are
not required to, adopt regulations incorporating the uniform standards for the
purpose of administering their own programs.

3. Individual healing arts boards may adopt regulations defining the term “substance-
abusing licensees” for purposes of determining which of their licensees are subject
to the uniform standards, so long as such regulations are consistent with the
legislation directing the formulation and issuance of the uniform standards and
reasonably necessary to effectuate the purposes of that legislation.

4. To the extent practicable, individual healing arts boards must use the uniform
standards as written in all cases in which they are found to apply, but the boards
retain discretion in applying the uniform standards to particular circumstances and
in deciding individual cases.

ANALYSIS

This office has thoroughly reviewed the AG Opinion and offers the following guidance to
the healing arts boards to implement the Uniform Standards in a manner consistent with B&P
Code section 315 and the AG Opinion.

Question No. 1: Question one addresses the legal issue of whether B&P Code section
315 was invalid because it was “void for vagueness” or improperly delegated legislative
authority to the Substance Abuse Coordination Committee (Committee). Based on well-
established principles, the Attorney General concluded that section 315 is valid (Opn. pp. 6-9),
and we do not believe any additional guidance is needed on this question.
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Question No. 2: The Attorney General concluded that boards “may, but are not required
to, adopt regulations incorporating” the Uniform Standards. (Opn. at pp. 11, 12.) In her view, if
a “board wishes to enact regulations governing its own programs—including drug diversion
programs—it is up to that board to do so.” (Opn. at p. 12.) This office recommends that each
healing arts board, if it hasn’t already done so, formally implement the Standards through
regulations adopted pursuant to the Administrative Procedure Act (APA), and incorporate them
into the board’s Disciplinary Guidelines. This will ensure that a practitioner is aware of the
Uniform Standards, and can access all of the standards relevant to him or her in each board’s
regulations.

Question No 3: In response to the question of whether a board may define the term
“substance-abusing licensee,” the Attorney General concluded that, yes, a board may. To do so,
the board would be required to comply with the APA and “must ensure” the definition is both
“consistent with section 315 and reasonably necessary to effectuate” its purposes. (Opn. at p.
123

Many of the healing arts boards have already adopted regulations defining the term
“substance-abusing licensee” for their specific universe of licensees, or the process for making
that determination. Others are in the process of defining the term. If your board has not yet done
so, we suggest you work with your assigned legal counsel to develop a regulation defining what
constitutes a *“substance abusing licensee.”

Question No 4: In the final question, the Attorney General addressed whether the boards
must use the standards as written in all cases in which they are found to apply, and whether the
boards retain discretion to apply the Uniform Standards in individual cases. The Attorney
General opined that the “Boards are not to ignore, discard, or disregard them; they are to ‘use’
them.” (Opn. at p. 13.) Thus, the Attorney General advised that individual healing arts boards
must use the uniform standards as written in all cases in which they are found to apply, to the
extent practicable. (Opn. at p. 14 [emphasis added].) The Attorney General further concluded
that because individual boards have independent authority over their licensees, they retain
reasonable discretion over how to apply the uniform standards to individual cases, [but] boards
“should not depart from [the Uniform Standards] without some substantial reason for doing so.”
(Opn. at p. 13 [emphasis added].)

We understand there may be some confusion regarding whether the AG Opinion means
the boards have unlimited discretion to reject or modify a Standard that would otherwise be
applicable because, for example, the board dislikes or disagrees with the Standard. We read the
AG Opinion and B&P Code section 315 as providing some discretion in several situations in
which independent judgment is necessarily required, such as: determining whether or not a
licensee is a substance-abusing licensee; deciding whether a discretionary Standard should be
applied to a particular licensee; deciding—where a Standard provides a range of options—the



All Healing Arts Boards
February 11, 2016
Page 4

extent to which that Standard will apply to a particular licensee;” and to determine whether some
Standards should be applied in a case that involves substance use, but does not involve a
substance abusing licensee. But we do not read the AG Opinion and Business and Professions
Code section 315 as authorizing a board to “ignore, discard or disregard” a mandatory Standard.
(Bus. & Prof. Code, § 315, subd. (c) [“each healing arts board shall use [the Uniform Standards]
in dealing with substance-abusing licensees”]; Opn. at p. 13.)

Initially a board exercises its discretion by deciding whether or not the licensee is a
“substance-abusing licensee,” as the term is defined by the board. If a licensee is determined to
be a substance-abusing licensee, the next question is whether one or more of the Uniform
Standards must be applied in a particular case.

Business and Professions Code section 315 requires the healing arts boards to “use” the
Committee’s uniform standards, but the law does not control a board’s discretion to determine
whether all of the standards must be used in every case involving a substance abusing licensee.
The opinion’s use of “to the extent practicable” must be read in the context of the language of
the Standards themselves, and based upon the facts of a particular case. For example, some
Standards use the phrase “if ordered (or determined),” which reflects that the boards have
discretion to choose whether or not to include a term incorporating that Standard in a decision
and probationary order. If, on the other hand, the Standard is written in mandatory terms, it must
be used. As discussed below, however, once a Uniform Standard is applied, it must be applied
as written, without modification—there is no discretion to “ignore, discard or disregard” a
Standard. (Opn. at p. 13.)

The following chart outlines which Standards this office considers to be mandatory (must
be used in a disciplinary order against a substance-abusing licensee), discretionary (ordered if the
board exercises its discretion to impose it), or administrative (not applicable to be included as
terms and conditions of probation):

STANDARD MANDATORY, DISCRETIONARY, or
ADMINISTRATIVE

Standard #1 — clinical diagnostic Discretionary. IF ordered, however, a cease

evaluation practice order is mandatory (Standard # 2), as

well as a diagnostic report

Standard # 2 — practice restrictions Mandatory IF a clinical diagnostic evaluation
(Standard #1) is ordered

Standard # 3 — names and addresses and | Mandatory

* Standard Nos. 4 and 5, for example, provide a range of drug/alcohol tests and group meeting
attendance to be imposed, and under Standard 10 a board can decide to impose additional
consequences for a “major violation.”



All Healing Arts Boards
February 11, 2016
Page 5

consent to communicate with employer

Standard # 4 — drug and alcohol testing Mandatory
Standard # 5 — group support meetings Discretionary
Standard # 6 — inpatient or outpatient Discretionary
treatment

Standard # 7 — worksite monitors Discretionary
Standard # 8 — cease practice order for Mandatory

positive test

Standard # 9 — consequences for major
violation for positive test

Mandatory — use of a controlled substance is
deemed a major violation that is subject to the
consequences specified in Standard #10

Standard # 10 — definitions of and
consequences for major and minor
violations

Discretionary/Administrative. Although may
be reflected in disciplinary guidelines in
conjunction with #9 as to what actions the
board may take, the standard is not included in
a disciplinary order

Standard # 11 — criteria for petitioning
for modification

Administrative/Mandatory

Standard # 12 - criteria for petitioning
for reinstatement

Administrative/Mandatory

Standard # 13 — criteria for specimen
collection and other providers; vendor
requirement

Administrative/Discretionary

Standard # 14 — board disclosure of
information to the public

Administrative/Discretionary

Standard # 15 — criteria for audits of
vendors

Administrative/Discretionary

Standard # 16 — criteria for board reports
to the Department and Legislature

Administrative/Mandatory
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A board’s discretion may be exercised where the language of the Standard itself
authorizes the board to determine whether it should apply. In our view, it is only those Standards
which, by their terms, are discretionary where the boards may decide whether or not a Standard
should be applied in cases involving a substance-abusing licensee. But once a Standard is
ordered in a particular case, it must be adhered to, without modification, unless the board has
good cause to depart from its terms.

For example, if a board decides a substance-abusing licensee’s probationary terms require
a worksite monitor (Standard No. 7—a discretionary standard that a board may decide whether
or not to include in a disciplinary order), then the Standard’s criteria must be adhered to. In other
words, once the board decides to include the worksite monitor standard as a term and condition
of the licensee’s probation, it cannot modify the standard to allow any part to be less stringent,
such as allowing a family member to act as the monitor (which the Standard prohibits).

Lastly, where a licensee’s conduct and resulting discipline are rooted in substance use or
abuse but he or she is not found to be a “substance-abusing licensee,” (e.g., the licensee has
either submitted sufficient evidence to overcome that finding or a clinical diagnostic evaluator’s
report does not conclude that the licensee has a substance abuse problem) while not mandated,
many of the terms and conditions in the Uniform Standards may still be imposed if they are
relevant to the facts of that case. Under these circumstances, the Standards may be modified so
that a licensee’s probationary terms and conditions can be shaped for that individual case. For
example, a board may decide that a certain licensee had previously been a substance abuser but
is not currently a substance-abusing licensee within the meaning of the board’s regulation. In
such a case, using the Standards is not mandated, and the board retains the discretion to order
those terms and conditions that best honor its consumer protection mission. For example, it may
order drug and alcohol testing, but tailor the frequency required by Standard No. 4 to individual
circumstances.

CONCLUSION

We hope this information is helpful in guiding your board’s implementation of the
Uniform Standards. Please work with your assigned counsel if you have any questions and in
developing the definition of “substance abusing licensee” and any other necessary regulations.

cc: Awet Kidane, Director
Tracy Rhine, Chief Deputy Director
Legal Affairs Division Attorneys



